Inte bara böcker

“Biblioteket är ju inte som det var förut. Det är ju inte bara böcker längre, man kan ju låna film också!” Det är ungefär så det brukar låta när människor som inte jobbar på bibliotek ska – i all välmening förstås – försöka marknadsföra bibliotek. Och även om det förstås är alldeles sant, vi har massor av bra filmer för alla åldrar, så lyckas man i sin iver att framhålla bibliotekets modernitet i stället cementera biblioteket som en passiv utlånare av media. Den som varit på ett relativt stort bibliotek hyfsat nyligen vet dessutom att vi i stort sett inte lånar ut någonting alls; det sköter du alldeles utmärkt själv.

Något annat som har blivit inne att prata om är hur stökigt det är på biblioteken. Paulina Neuding är en som har skrivit om detta och menar att lösningen är att biblioteken måste “åter bli just bibliotek”. Jag för min del har inget emot lite stök på biblioteket. Jag städar gärna ungdomsavdelningen efter att högstadieklasser gått loss och botaniserat i hyllorna. Såklart är det inte den typen av “stök” Neuding belyser, men i den gängse bild av biblioteket som här används som önskvärd kontrast (där bibliotekarien förmodligen mest smyger runt sin kortkatalog och säger hssj!) är det knappast välkommet heller.

Att motivera bibliotekets värde med att det är mer än att låna böcker förringar ju också värdet av att “bara låna en bok”. Tack vare möjligheten att “bara låna en bok” kan du läsa en godnattsaga för ditt barn på ert modersmål. Du kan lära dig att köra bil i en i övrigt främmande kultur. Du kan hitta både förströelse och information oavsett om du läser med ögonen, öronen eller händerna.

Tanken är ju god förstås, och det är värt att återkomma till. Både viljan att framhäva vilka olika typer av medier biblioteken erbjuder och att bevara biblioteket som just bibliotek. Kanske är tanken att idén om att kunna låna film ska locka kidsen till biblioteket – men gissa vad, de är redan där! Biblioteket har sedan urminnes tider varit en självklar plats för unga individer som inte funnit sin plats i idrottsföreningar och dylikt.

Om man nu ska lägga allt fokus på att låna kan man ju göra det med bibliotekets främsta resurs: bibliotekarierna. Låna en ett par minuter och du kommer att bli nöjd oavsett om du behöver hjälp med att tyda din kurslitteraturlista, faxa papper tvärs över universum eller det svåraste ordet i dagens DN-korsord.

Men mest handlar biblioteket ändå om att bara låna böcker. Och det är inte så bara.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s